Greve Kommune afholdt Danmarks første klimaborgersamling

 
 
 

Greve Kommune ønskede borgernes hjælp til at omstille kommunen til en klimavenlig fremtid

Danmarks første kommunale klimaborgersamling fandt sted i Greve Kommune. Her udviklede borgersamlingens medlemmer en række anbefalinger til, hvordan kommunen kan blive CO2-neutral.

Kommunal klimahandling er nødvendig for at omstille til et grønt og CO2-neutralt samfund. Derfor valgte Greve Kommune som de første i Danmark at gennemføre en klimaborgersamling. En klimaborgersamling bygger på OECDs standarder, hvor almindelige borgere fundet ved lodtrækning skal komme med anbefalinger til byrådet om, hvordan omstillingen til klimavenlig kommune skal se ud.

Borgersamlingen blev stillet et kernespørgsmålet af byrådet i Greve, som udgjorde borgersamlingens opgavebeskrivelse. Kernespørgsmålet lød: ”Vi har brug for din hjælp til at forestille os en fremtid i Greve Kommune, hvor vi sammen omstiller til en CO2 -neutral og grøn hverdag.

We Do Democracy var leadfacilitator og tredjepartssekretariat for borgersamlingen. I samarbejde med byrådet etablerede vi et politisk mandat, udarbejdede kernespørgsmålet og designede processen samt gennemførte borgerlodtrækning forud for borgersamlingen. Derudover afviklede vi selve borgersamlingen, som både fandt sted fysisk og digitalt.

  • Knap 40.000 borgere i alderen 16 til 99+ blev inviteret til at indgå i borgersamlingen. 357 borgere ønskede at deltage i processen.

  • 36 borgere blev rekrutteret på baggrund af udvælgelseskriterierne: alder, køn, uddannelsesniveau og bopæl i kommunen. Således var borgersamlingen repræsentativ for Greve Kommune.

  • Borgersamlingens medlemmer præsenterede deres anbefalinger den 4. april 2022 i byrådsalen foran medlemmerne af byrådet.

 
johan Galster